Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτική άνοδος για τους περισσότερους ευρωπαϊκοί δείκτες. Σε ιστορικό υψηλό ο γερμανικός DAX. Ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα με αρνητική απόδοση για τους 7ετείς τίτλους Γερμανίας. Θετικό πρόσημο στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας το δίμηνο ράλι που έχει φέρει τα διεθνή χρηματιστήρια σε ιστορικό υψηλό. Με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες και την αγωνία για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ουκρανία να καταλαγιάζουν, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν περιορισμένα κέρδη, ενώ στην αγορά ομολόγων το ράλι συνεχίζεται.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,38% στις 11.252 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4896 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,05% στις 6.939 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,56% στις 11.111 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,95% στις 5640 μονάδες και το Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,85% στις 22.124 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE All-World ενισχύεται κατά 0,1% στις 286,1 μονάδες και οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, καθώς νωρίτερα το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με ρεκόρ 15ετίας.

«Τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά το τελευταίο διάστημα καθώς υποχωρεί η νευρικότητα για Ελλάδα και Ουκρανία» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Υπάρχει σημαντική στήριξη από την εκτίμηση ότι η αναιμική ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός αυξάνουν τις πιθανότητες για διατήρηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες»

Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιρλανδίας, Γαλλίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.Οι αποδόσεις των 7ετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκα για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικό έδαφος, ενώ τα 10ετή ιρλανδικά yield άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,947%.

Ανάκαμψη καταγράφεται και στην ενεργειακή αγορά. Η τιμή πετρελαίου Brent – μετά το +5% που έγραψε την Τετάρτη – ενισχύεται σήμερα κατά 0,2% στα 61,52 δολ. ανά βαρέλι. Αφορμή είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ- Ναϊμι, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει ενίσχυση της ζήτησης για πετρέλαιο

Η μετοχή της Allianz καταγράφει πτώση 3,8% καθώς η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος που δεν ικανοποίησε την αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v