Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πάνω από τις 12.000 επιστρέφει ο γερμανικός DAX. Θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Τι περιμένουν οι επενδυτές από τις κεντρικές τράπεζες Κίνας και ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τεχνολογικός κλάδος. Πτωτικά η τιμή του μαύρου χρυσού.

Με θετικό πρόσημο κινούνται και τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου ακολουθώντας την ευρύτερη ανοδική τάση που επικρατεί διεθνώς με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,44% στις 12.038 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1.09% στις 5089 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.897 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,78% στις 11.516 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακή υποχώρηση 0,04% στις 6009 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,06% στις 23.225 μονάδες.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι σημερινές ειδήσεις ήταν θετικές για την ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου. Η προσοχή όμως, στρέφεται πλέον στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Νωρίτερα, η κινεζική αγορά, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα χρειάζεται να επαγρυπνεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης. «Ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχωρεί. Χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Κίνα έχει περιθώρια δράσης», εντείνοντας τα σενάρια για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ επίσης ήταν ενθαρρυντικά για τις αγορές. Την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε μεν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος, τόνισε όμως, ότι ο ρυθμός της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι βραδύς και θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Η τιμή του πετρελαίου άλλωστε κινείται πτωτικά, καθώς το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να κλείσουν την πυρηνική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάργηση των πετρελαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 42 σεντ, στα 55.99 δολ. ανά βαρέλι.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ξεχωρίζει ο τεχνολογικός κλάδος καθώς οι μετοχές των Infineon, STMicroelectronics, ASML και ARM καταγράφουν άνοδο μεταξύ 1,6% και 2,3%. Αιτία είναι η ανακοίνωση της Intel ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Altera Corp, σε μία συμφωνία που θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 10 δις. δολ.  και να πυροδοτήσει νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v