Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά στοιχεία προβληματίζουν τις ευρωαγορές

Νευρικότητα στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς απογοητεύουν οι δείκτες ΡΜΙ. Έντονες πιέσεις και για το ευρώ. Αρνητικό πρόσημο και στα futures της Wall. Οι θετικές και οι αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ νέες πιέσεις δέχεται το ευρώ καθώς τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη απογοητεύουν και δείχνουν πως η πτωτική πορεία του ευρώ αλλά και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν έχουν τον προσδοκώμενο αντίκτυπο.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,24% στις 11.719 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% στις 5165 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι αμετάβλητος στις 7.028 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,4% στις 11.353 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,89% στις 5960 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,77% στις 23.135 μονάδες.

Αρνητικό είναι το πρόσημο και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι δείκτες ΡΜΙ έδειξαν πως οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη ήταν πιο αδύναμες από ότι αναμενόταν, ακόμη και στη Γερμανία. Στο 53,5 διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI τον Απρίλιο στην ευρωζώνη έναντι 54 το Μάρτιο και εκτιμήσεις για 54,4, μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 53,5 τον Απρίλιο έναντι 54 το Μάρτιο και εκτιμήσεις για 54,4, μεταδίδει το Reuters.

Απογοητευτικοί ήταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε Κίνα και Ιαπωνία. Ενώ όμως, οι επενδυτές στην Ασία αντέδρασαν θετικά - το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σε νέο υψηλό 15ετίας - προσδοκώντας σε αντίδραση των αρχών με περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, στην ευρωζώνη το κλίμα είναι αρνητικό. Έντονες οι πιέσεις και στο ενιαίο νόμισμα που υποχωρεί στα 1,0684 δολ,. καθώς πέρα από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, υπάρχει και η έντονη νευρικότητα για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Η προσοχή στρέφεται και στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς υπήρξε μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Ericsson η οποία καταγράφει βουτιά 10% καθώς τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε απογοήτευσαν την αγορά.

Στον αντίποδα, άνοδο μεγαλύτερη του 2% καταγράφει η CaixaBank, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Πιέσεις και στην Novartis, με την εταιρία να εμφανίζεται επιφυλακτική για τα αποτελέσματα του 2015.

Kινητικότητα στη μετοχή της Deutsche Bank με αφορμή και την είδηση ότι η γερμανική τράπεζα είναι στο επίκεντρο των αρχών της Κίνας για χειραγώγηση επιτοκίων. Στην κολοσσό ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο άνω των 2 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v