Κινεζικές αναταράξεις στις ευρωαγορές

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον τομέα της μεταποίησης της ευρωζώνης αντισταθμίζουν κάπως το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η Κίνα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση απρόσμενα καλών στοιχείων για τον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει αρνητικό λόγω της Κίνας, όπου τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξίμισι ετών.

«Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε πανικό καθώς αρχίζει να γίνεται σαφές το εύρος της κινεζικής επιβράδυνσης», σχολιάζει ο αναλυτής της IG, Angus Nicholson. «Η λέξη στα χείλη όλων είναι 'αποπληθωρισμός' -ένα δηλητήριο για τις αγορές μετοχών».

Στην ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στο 54,1 αυτόν τον μήνα από 53,9 τον Ιούλιο, έναντι πτώσης του στο 53,8 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο PMI του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,4 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα. Αντιφατικά σήματα έστειλαν τα στοιχεία για την μεταποίηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τα γερμανικά στοιχεία να είναι καλύτερα του αναμενόμενου, αλλά της Γαλλίας να απογοητεύουν. Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έδειξαν υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί η κυβέρνηση, ενώ ήδη ξένοι ηγέτες δηλώνουν πως ούτε τους ξάφνιασε η κίνηση αυτή, ούτε τη θεωρούν προβληματική.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,92% στις 370 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,74% στις 6.321 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,68% στις 4.751 μονάδες και κατά 0,43% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.387 μονάδες. 

Απώλειες 0,48% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.536 μονάδες, 0,8% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.392 μονάδες και 0,36% για τον ιταλικό FTMIB στις 22.298 μονάδες.

Ήπιες απώλειες, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, δείχνουν οι δείκτες της Wall Street.

Στα 1,1283 δολάρια ενισχύεται το ευρώ, ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται στα 40,92 δολάρια και το Brent στα 46,10 δολάρια το βαρέλι..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v