Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι ευρωαγορές, με την απρόσμενη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας να επιβαρύνει το κλίμα. Πτωτικά οι μετοχές του μεταλλευτικού και του ενεργειακού τομέα. Η προσοχή στις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Σε αρνητικό πεδίο «γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα να επιβαρύνεται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,8%, ενώ αναθεώρησε και τα στοιχεία του Ιουλίου, αυξάνοντας το ποσοστό της πτώσης για τον συγκεκριμένο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως η Γερμανία θα ανακοίνωνε αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,5% τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναλογίζονται αν τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται θα ενθαρρύνουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους. Μάλιστα, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να δαπανήσει κατά μέσο όρο 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για την αγορά ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματός της.

Της πτώσης των δεικτών ηγούνται οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, με την Glencore να υποχωρεί κατά 5,8%, τη Rio Tinto κατά 1,1% και την Anglo American κατά 2,2%, μετά τη νέα έκθεση της Goldman Sachs στην οποία προειδοποιεί ότι οι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να παραμείνουν χαμηλές για αρκετά χρόνια. Πτωτικά κινούνται επίσης και οι τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της Total και της BP, ενώ χαμηλότερα κατά 2% διαμορφώνεται η τιμή της SABMiller, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων αλλά και εν μέσω πληροφοριών ότι η διοίκησή της μπορεί να αντιταχθεί στην αναμενόμενη προσφορά εξαγοράς από την InBev.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,37% στις 357 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,46% στις 6.269 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,19% στις 4.608 μονάδες, ενώ απώλειες 0,44% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.778 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,26% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 9.945 μονάδες, κατά 0,28% ο πορτογαλικός PSI στις 5.382 μονάδες και κατά 0,37% ο ιταλικός FTMIB στις 21.897 μονάδες.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v