Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία προκαλεί νευρικότητα στις ευρωαγορές

Το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργεί στις αγορές το ενδεχόμενο η Fed να μην αυξήσει φέτος τα επιτόκιά της αντισταθμίζει τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές, που επέστρεψαν σε θετικό πεδίο μετά την πρόσκαιρη πτώση που είχαν καταγράψει νωρίτερα.

Η «στροφή» αυτή φαίνεται να αποδίδεται στην πορεία των ασιατικών αγορών, όπου το κλίμα παραμένει θετικό εν μέσω εκτιμήσεων ότι δεν θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια αυτόν τον μήνα -ενδέχεται μάλιστα να μην αυξηθούν φέτος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,8%, ενώ αναθεώρησε και τα στοιχεία του Ιουλίου, αυξάνοντας το ποσοστό της πτώσης για τον συγκεκριμένο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως η Γερμανία θα ανακοίνωνε αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,5% τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου της Volkswagen, και έτσι οι αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι χειρότερα σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναλογίζονται αν τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται θα ενθαρρύνουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους. Μάλιστα, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να δαπανήσει κατά μέσο όρο 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για την αγορά ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματός της.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, με την Glencore να υποχωρεί κατά 5,8%, τη Rio Tinto κατά 1,1% και την Anglo American κατά 2,2%, μετά τη νέα έκθεση της Goldman Sachs στην οποία προειδοποιεί ότι οι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να παραμείνουν χαμηλές για αρκετά χρόνια. Πτωτικά κινούνται επίσης και οι τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της Total και της BP, ενώ χαμηλότερα κατά 2% διαμορφώνεται η τιμή της SABMiller, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων αλλά και εν μέσω πληροφοριών ότι η διοίκησή της μπορεί να αντιταχθεί στην αναμενόμενη προσφορά εξαγοράς από την InBev.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 359 μονάδες (+0,19%), ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σταθεροποιείται στις 6.295 μονάδες, ενώ κέρδη 0,54% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.642 μονάδες και 0,52% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.866 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,56% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.027 μονάδες, κατά 0,48% ο πορτογαλικός PSI στις 5.423 μονάδες και κατά 0,28% ο ιταλικός FTMIB στις 22.041 μονάδες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε ήπια πτωτικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,3%, τον Dow Jones κατά 0,2% και τον Nasdaq κατά 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v