Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η προειδοποίηση της Deutsche Bank για ζημίες, σε συνδυασμό με τα νέα αρνητικά οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας -αυτή τη φορά για τις εξαγωγές- επιβαρύνουν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την τετραήμερη άνοδο, με τις μετοχές της Deutsche Bank να καταγράφουν σημαντικές απώλειες (2,8%) μετά την προειδοποίηση της τράπεζας για ζημίες.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις γερμανικές εξαγωγές, που διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο. Τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανία ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία και για τη βιομηχανική παραγωγή και τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκιά της (οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμένουν αμετάβλητα στο 0,5%), καθώς και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ, τα οποία ίσως περιλαμβάνουν στοιχεία για τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της. Αργότερα θα δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,53% στις 359 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,45% στις 6.308 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,41% στις 4.648 μονάδες και κατά 0,55% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.916 μονάδες. 

Απώλειες 0,94% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.074 μονάδες, 0,85% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.449 μονάδες και 00,9% για τον ιταλικό FTMIB στις 21.988 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v