Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 1,5% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο

Σε χαμηλό τριών ετών βουτάει το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υποχωρεί 3,4% ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 μετά το χθεσινό -5,6%. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Deutsche Bank.

Σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο, εν μέσω ενδείξεων για προβλήματα στον κλάδο.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 2% χαμηλότερα στις 308 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 1,5% στις 5.601 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών. Κατά 2,4% διολισθαίνει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 3.968 μονάδες και κατά 1,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 8.817 μονάδες.

Κατά 2,7% υποχωρεί ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 7.901 μονάδες, κατά 0,51% ο πορτογαλικός PSI στις 4.747 μονάδες και κατά 3,25% ο ιταλικός FTMIB στις 15.907 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 3,4% κινείται ο Stoxx Europe 600 Banking Index, ο οποίος χθες υποχώρησε κατά 5,6%, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειες του δείκτη στο 24% από την αρχή του έτους, λόγω των ανησυχιών για την κερδοφορία και την κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών σε ένα περιβάλλον όπου η νομισματική πολιτική συνεχίζει να πιέζει τα περιθώρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Deutsche Bank έγραψε απώλειες 9,5% χθες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της τράπεζας να συνεχίσει τις πληρωμές ομολόγων. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας καταγράφει πτώση 1,9% σήμερα, σε νέο ιστορικό χαμηλό, παρά την ανακοίνωση της διοίκησης αργά χθες το βράδυ πως διαθέτει «επαρκή» αποθέματα για να καταβάλει τις πληρωμές φέτος στους τίτλους AT1.

Boυτιά 8% πραγματοποιεί η μετοχή της Credit Suisse.

Λόγω της κατάστασης, η κατάθεση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αύριο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορούσα να δώσουν ώθηση στο δολάριο, κρατώντας «ζωντανή» την ελπίδα ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση-έκπληξη στη βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου (-1,2% σε μηνιαία βάση), καθώς και σε εξαγωγές και εισαγωγές. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v