Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο επίκεντρο το βρετανικό δημοψήφισμα και οι δηλώσεις Ντράγκι. Πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα. Πτώση 2% για το πετρέλαιο.

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωαγορές για τρίτη διαδοχική μέρα καθώς φαίνεται να περιορίζονται οι ανησυχίες για Brexit.

Ειδικότερα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι μετά τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, το κλίμα έχει αντιστραφεί υπέρ της παραμονής του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Bremain).

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το κλίμα στις αγορές είναι ευμετάβλητο λόγω του δημοψηφίσματος και η άνοδος ή πτώση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον θετικά αντέδρασε η αγορά στη διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την ισχυρή άνοδο της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 2% στα 48,38 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι κατέγραψαν «άλμα» άνω του 3%.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,7% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,36% στις 6.226 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 10.015 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 4.367 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 8.667 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 17.431 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται πτωτικά 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1252 από 1,1311 την Δευτέρα. μΑντίστοιχα πιέσεις ασκούνται και στη βρετανική λίρα σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,4687.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,5% στα 1,272 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v