Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nηνεμία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμτπη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Στο κόκκινο οι μετοχές των ταξιδιωτικών. Κέρδη για τις ιταλικές τράπεζες.

Oι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με οριακές μεταβολές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οι τράπεζες και οι αγορές της ευρωζώνης επέδειξαν ανθεκτικότητα μετά το Brexit, αλλά τόνισε είναι νωρίς ακόμα να αξιολογηθούν οι συνέπειες.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 0,07% χαμηλότερα, κλείνοντας στις 340,58 μονάδες. Την Τέταρτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε σημειώσει άνοδο πάνω από 1% σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε 0,43% χαμηλότερα στις 6.699 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,14% στις 10.156 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 0,08% στις 4.376 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,25% στις 16.805 μονάδες, ενώ ο IBEX κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 8.583 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές των ταξιδιωτικών δέχτηκαν χτύπημα από τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Η μετοχή της Deutsche Lufthansa πραγματοποίησε βουτιά 5,5%, μετά την ανακοίνωση του αερομεταφορέα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε μείωση των κρατήσεων.

Με πτώση 5,3% έκλεισε η μετοχή της EasyJet. Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε ότι οι αναταραχές στις συναλλαγματικές αγορές καθώς και τα τελευταία περιστατικά στην Τουρκία και στην Νίκαι συνεχίζουν να επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η μετοχή της Ryanair υποχώρησε 5,2%, της Air France 4,1% και της TUI 2%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από τα σχόλια του κ. Ντράγκι για την δημιουργία μηχανισμών στήριξης για τα κόκκινα δάνεια.

Η μετοχή της Banco Popolare ενισχύθηκε 4% και της Banca Monte dei Paschi di Siena κατά 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v