Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τα καλά macro. Μικτά τα εταιρικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena. Σε χαμηλό εννιά μηνών παραμένει το ευρώ. Πιέσεις στην στερλίνα.

Στους ρυθμούς των εταιρικών αποτελεσμάτων και των μακροοικονομικών στοιχείων κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η Swedbank ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 541 εκατ. δολ. στο γ' τρίμηνο.

Αντίστοιχα, η γαλλική Orange γνωστοποίησε αυξημέναEBITDA στο γ' τρίμηνο στα 3,91 δις. δολ.

Στον αντίποδα, η Syngenta ανακοίνωσε πωλήσεις λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συγκεκριμένα στα 2,5 δισ. δολ. έναντι 2,6 δισ. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσεις έρευνα αναφορικά με την επικείμενη εξαγορά της Syngenta από τηνChemChina.

Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη της Novartis αυξήθηκαν 7% στο γ' τρίμηνο αλλά τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 3% στο 1,23 δολ.

Νωρίτερα, στον τραπεζικό κλάδο, γνωστοποιήθηκε το πολύαναμενόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση κεφαλαίου έως 5 δισ. ευρώ, περικοπή 2600 θέσεων εργασίας, κλείσιμο υποκαταστημάτων και πώληση «κόκκινων» δανείων περίπου 28 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματά για το εννεάμηνο, εμφανίζοντας καθαρές ζημιές ύψους 849 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της για επισφάλειες ανήλθαν σε 2,02 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 750 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο.

Με συνεχείς προσωρινές αναστολές διαπραγμάτευσης η μετοχή, καθώς κινήθηκε από το +26,5%, έως το -23,3%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo διαμορφώθηκε στις 110,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 109,5 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 και καλύτερα από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Παράλληλα, κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών παραμένει το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,0886 καθώς οι επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Επιπλέον η στερλίνα υποχωρεί 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,2168.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται χαμηλότερα μετά το αίτημα του Ιράκ να εξαιρεθεί από τη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής αργού. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία θα εμφανιστούν και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ που θα έχουν κίνητρο να μην τηρηθεί η συμφωνία. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι βλέπει μείωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2017 κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε πτώση 0,8% στα 50,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,35% στις 343 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 7.017 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% στις 10.757 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 4.540 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,83% στις 9.139 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 17.230 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1,273 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v