Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις τράπεζες

Πιέσεις ασκήθηκαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Monte dei Paschi di Siena. Πτώση 3,4% για την Credit Suisse. Κάτω από τα 54 δολ. το πετρέλαιο. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον για άλλη μια μέρα να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας άφησε αιχμές κατά της ΕΚΤ για την αύξηση του ύψους των κεφαλαίων που θα πρέπει να βρει η Monte dei Paschi di Siena, λέγοντας πως θα ήταν τουλάχιστον «ευγενικό» να έχει ενημερωθεί η Ιταλία για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.

Σημειώνεται ότι και σήμερα η μετοχή της Monte dei Paschi παρέμεινε σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, η Intesa Sanpaolo ψάχνει αγοραστές για τα «κόκκινα» δάνειά της, έχοντας βάλει στην βραχεία λίστα τις Apollo Global Management, Cerberus και Christofferson Robb & Company για χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων ύψους 2,5 δις. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Credit Suisse (-3,4%) μετά από έρευνες των αμερικανικών αρχών για την πώληση ομολόγου στη Μοζαμβίκη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε παράνομα για την αγορά στρατιωτικού οπλισμού.

Από πλευράς μακροοικονομικών ειδήσεων, ενισχύθηκε τον Νοέμβριο ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά και τις Εταιρείες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσιους όρους τον περασμένο μήνα, έναντι ανάπτυξης 1,8% τον προηγούμενο. Τα δάνεια προς τις Επιχειρήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,2%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,5% στα 53,80 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,35% στις 360 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.120 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 11.451 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 4.838 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,19% στις 9.327 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 19.203 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,6% στα 1.159 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0490 από 1,0413 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v