Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ryanair και Volkswagen πίεσαν τις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο. Στο επίκεντρο ο Μάριο Ντράγκι. Χαμηλότερα το ευρώ.

Στους ρυθμούς των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Randgold Resources ενισχύθηκε 4% μετά την ανακοίνωση αυξημένων καθαρών κερδών κατά 76% στο δ’ τρίμηνο. Αντίστοιχα η μετοχή της Glencore σημείωσε άνοδο καθώς η διοίκηση προχώρησε στην επέκταση της συμφωνίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ryanair κινήθηκε χαμηλότερα 3,8% αν και η εταιρεία παραμένει εντός των στόχων για αυξημένα ετήσια κέρδη. Επιπλέον, η Hexagon ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Παράλληλα η ασφαλιστική Generali θα συνεδρίαζε σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για το μερίδιό της στην Intensa Sanpaolo.

Επιπλέον, Γερμανός πελάτης της Volkswagen (-2%) υπέβαλε μήνυση κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας για το dieselgate, ζητώντας αποζημίωση 11,9 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Δεκεμβρίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλά 2014.

Στο μεταξύ, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ενισχύεται, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται νομισματική τόνωση. Ο πληθωρισμός μπορεί να κινείται υψηλότερα, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, επισήμανε.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,68% στις 361 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,22% στις 7.172 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,22% στις 11.509 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 4.778 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,11% στις 9.357 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,21% στις 18.693 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 1% στα 53,32 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,7% στα 1.230 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0730 από 1,0785 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v