Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση 3% για τη μετοχή της Deutsche Bank. Οριακή άνοδος για το ευρώ. Χαμηλότερα το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις, στη συνάντηση των G20 και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο Μάρτιν Σουλτς έλαβε και επίσημα το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να διεκδικήσει την καγκελαρία από την Αγκέλα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στη Γαλλία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρώτο debate των υποψηφίων για την γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συνεδρίαση των G20. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των ισχυρότερων χωρών παγκοσμίως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοινώθηκε ότι η Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο στη Γερμανία αυξήθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2011.

Από το εταιρικό «μέτωπο», οι εισαγγελικές αρχές ερεύνησαν τα γραφεία του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen στο πλαίσιο της έρευνας για σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Audi, η Unilever ετοιμάζεται να πουλήσει ορισμένα brands τροφίμων με στόχο να αντλήσει 6 δισ. στερλίνες, ενώ η Deutsche Bank (-3%) θέλει να αντλήσει 8 δισ. ευρώ πωλώντας μετοχές με discount 35% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά και την ανάπτυξή της.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,17% στις 377 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 7.429 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,357% στις 12.052 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 5.012 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,31% στις 10.214 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 19.968 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 0,7% στα 48,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,2% στα 1.232 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο σε σχέση με το δολάριο στο 1,0742 από 1,0737 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v