Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν να διατηρεί το προβάδισμα ο Μακρόν, ανακουφίζουν κάπως τους επενδυτές. Η προσοχή στις γαλλικές και βρετανικές εκλογές, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας. Ανοδικά τα futures της Wall.

Έκδηλη η νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η παραμικρή είδηση μπορεί να στρέψει τους δείκτες προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επιστρέφουν σε θετικό έδαφος, μετά τις αρχικές απώλειες, καθώς νέα δημοσκόπηση δείχνει πως ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κρατά το προβάδισμά του και ίσως είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Παράλληλα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για διακράτηση γαλλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, όπως γράφουν αρκετά δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, παρά τις προσπάθειες για αισιοδοξία, οι γαλλικές επιχειρήσεις ήδη εξετάζουν Σχέδιο Β για την περίπτωση που στις εκλογές νικήσει τελικά είτε η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν είτε ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν.

Στο επίκεντρο έρχονται και οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, τον Ιούνιο, με την Daily Mail να γράφει πως η πρωθυπουργός της χώρας θα αναλάβει προεκλογική δέσμευση για τερματισμό της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων από την ΕΕ στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι αναζητούν νέους τρόπους για να πιέσουν τη χώρα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Ιράν ότι συνεχίζει τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την Κ. Λαγκάρντ να έχει ήδη δώσει μια «πρόγευση» τις περασμένες ημέρες για τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Το απόγευμα ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Απριλίου της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων (Unilever, Nestle, Pernod-Ricard κ.α.), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η είδηση των New York Times πως η Exxon Mobil επιδιώκει εξαίρεση από της κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να προχωρήσει σε εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα σε κοινοπραξία με τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft. Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δικαστήριο του Μιλάνου αποφασίζει σήμερα αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των πετρελαϊκών ομίλων Shell και Eni για διαφθορά αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νιγηρία.

Ο δείκτης Stoxx 600 σταθεροποιείται στις 377 μονάδες, στις 12.017 ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,8% στις 5.042 μονάδες. Οριακά χαμηλότερα παραμένει το Λονδίνο, στις 7.106 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v