Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές

Στις γαλλικές εκλογές -μετά και το χθεσινοβραδυνό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι- αλλά και στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας τράπεζας στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Ήπιες μεταβολές στα futures της Wall.

Οι πολιτικές εξελίξεις δίνουν τον ρυθμό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δυο ημέρες πριν τον κρίσιμο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στον απόηχο τις χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που δεν αποκλείεται να δώσει «πόντους» στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier την επόμενο εβδομάδα, παρουσία και του προέδρου της Κομισιόν, ενώ σε συνενέντευξή του στην Guardian ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιανι, είπε πως αν η Βρετανία θέλει τελικά να παραμείνει στην ΕΕ, τότε «όλοι θα ήταν υπέρ».

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, οι εύπορες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο, που ελέγχονται από την δεξιά Λέγκα του Βορρά, θα διενεργήσουν δημοψηφίσματα τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Λομβαρδίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες και επαφές της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται  και αυτό στο τραπέζι. Η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι λογικά, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «απάντησε» πως είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του ΔΝΤ. Από την πλευρά το, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της Ελλάδας μέχρι το τέλος Μαΐου.

Από το "μέτωπο" της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI Απριλίου της ευρωζώνης ήταν απρόσμενα καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, με τον δείκτη της IHS Markit να «σκαρφαλώνει» στο 56,7 τον Απρίλιο από 56,4 τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Ο δείκτης Stoxx 600 σταθεροποιείται στις 378 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,12% στις 7.110 μονάδες, κατά 0,52% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.051 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,11% κινείται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.040 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v