Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό ο DAX

Σε επίπεδα ρεκόρ τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι μετά την επικράτηση Μακρόν στον α' γύρο των γαλλικών εκλογών. Κέρδη έως 10% για γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Πτώση 1,3% για τον χρυσό. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Το ράλι στις τράπεζες, μετά τη νίκη του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Γαλλίας, στέλνει σε νέα υψηλά τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τη Φρανκφούρτη να κινείται σε ιστορικό υψηλό και το Παρίσι σε υψηλό εννέα ετών.

Μέχρι και την Παρασκευή υπήρχαν ανησυχίες στις αγορές πως στον δεύτερο γύρο ίσως περνούσαν οι δύο ακραίοι -η ακροδεξιά Λεπέν και ο ακροαριστερός Μελανσόν-, κάτι που θα αύξανε τις πιθανότητες εξόδου της Γαλλίας από την ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, το χθεσινό αποτέλεσμα -που φέρνει στον β’ γύρο των εκλογών τον Μακρόν αντιμέτωπο με τη Λεπέν- θεωρείται το πιο «φιλικό προς την αγορά», καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Μακρόν θα νικήσει εύκολα τη Λεπέν στις 7 Μαΐου.

Το ευρώ άγγιξε υψηλό 5μήνου στις διαπραγματεύσεις στην Ασία νωρίτερα, ενώ ο χρυσός -που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο»- υποχωρούσε κατά σχεδόν 1,3%.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσουν σε ό,τι αφορά στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενόψει της Συνόδου του Σαββάτου που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Από το εταιρικό «μέτωπο», ο CEO της LafargeHolcim, της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας του κόσμου, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, μετά από δημοσιεύματα που έδειξαν πως η εταιρεία πλήρωσε ένοπλες ομάδες στη Συρία προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει ανοικτό το εργοστάσιό της στη χώρα.

Επίσης, η Credit Suisse προετοιμάζεται για «εξέγερση» των μετόχων της αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με τις αμοιβές κορυφαίων στελεχών της, παρά το γεγονός πως το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας συμφώνησε σε εθελοντική μείωση 40% στα μπόνους.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία του ινστιτούτου IFO για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο βελτιώθηκε τον Απρίλιο. Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 112,9 μονάδες, έναντι των 112,5 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 121,1 μονάδες, από 119,2 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 2% στις 385 μονάδες, κατά 1,87% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.247 μονάδες, κατά 4,51% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.287 μονάδες και κατά 3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κοντά στις 12.408 μονάδες.

Ράλι 4,4% για τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, σε υψηλό 16 μηνών, με τις μετοχές των BNP Paribas, Commerzbank, Societe Generale,  κ.α. να καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 8%.

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περισσότερο από 1%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v