Κατάρ και τράπεζες πίεσαν τις ευρωαγορές

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Banco Popular, που παρέσυρε χαμηλότερα και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πιέσεις στον κλάδο ταξιδίων μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που πραγματοποίησαν σήμερα συνεδρίαση, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο λίγες μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία να επιβαρύνουν κυρίως τον κλάδο των ταξιδίων, ενώ «βαρίδι» για τους δείκτες αποτέλεσαν και οι τράπεζες.

Η στερλίνα υποχώρησε μετά την επίθεση, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Συντηρητικοί χάνουν έδαφος έναντι των Εργατικών.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και την ανακοίνωση της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέϊν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών πως διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία για την ικανότητα του OPEC να υλοποιήσει τον προγραμματισμό του για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να διαγράφουν γρήγορα τα αρχικά τους κέρδη και να καταγράψουν απώλειες περίπου 0,7%.

Πιέσεις δέχθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της ισπανικής Banco Popular, που στέλνουν τη μετοχή της τράπεζας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης, που τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 56,8 μονάδες, δείχνοντας πως συνεχίζεται η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη νομισματική ένωση. 

Οι επενδυτές αναμένουν και την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα βήματα για περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 392 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,13%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,29% στις 7.525 μονάδες, απώλειες 0,66% για τον CAC του Παρισιού στις 5.307 μονάδες και 0,99% για τον ιταλικό FTMIB στις 20.721 μονάδες.

Σημειώνεται πως κλειστές λόγω αργίας είναι σήμερα οι αγορές της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Αυστρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v