Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση άνω του 1% κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη. Ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Οριακά υψηλότερα το ευρώ.

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων υποχώρησε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εξαιτίας των ρευστοποιήσεων στις μετοχές τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 3,6% στον απόηχο της «βουτιάς» του δείκτη Nasdaq την Παρασκευή.

Από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, ο Μανουέλ Μακρόν πέτυχε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας καθώς το κόμμα του αναμένεται να λάβει από 390 έως 430 έδρες έναντι 100 με 120 έδρες του δεύτερου Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει μια πιο ελαστική στάση στο Brexit παρά τις προηγούμενες σκληρές δηλώσεις της Τερέζα Μέι.

"Το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών πιθανότατα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να είναι αρνητικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας", σχολιάζει η Moody’s. "Επιπλέον, η Βρετανία μπορεί να επιβραδύνει την ώθηση που έχει για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της, διότι δεν θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, κάτι που επίσης θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση της Χώρας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Κυβέρνηση μπορεί τώρα να εξετάσει επιλογές για το 'Brexit' που αντιπροσωπεύουν ένα πιο 'ομαλό διαζύγιο' από την ΕΕ, κάτι που θα ήταν πιστωτικά θετικό", σύμφωνα με τη Moody’s.

Στη Γαλλία η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους και οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παραμένουν άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου».

"Το Γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, οπότε η Οικονομία αναπτύχθηκε 0,4%, σύμφωνα με τους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας", τόνισε η Κεντρική Τράπεζα.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, στο τραπεζικό μέτωπο, ο CEO της Unicredit, JeanPierre Mustier, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι ιταλικές τράπεζες θα σώσουν τις Popolare di Vicenza και Veneto Banca.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά 0,97% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.511 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,98% στις 12.690 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 5.240 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,24% στις 10.842 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1% στις 20.910 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 46,46 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,2% στα 1.268 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1203 από 1,1193 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v