Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών οτι τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα στις ευρωαγορές. Στη σύνοδο των G20 στρέφεται η προσοχή. Ανακάμπτουν τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή πτώση που προκάλεσε το –όπως φαίνεται- συλλογικό μήνυμα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου πως τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.  

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για το ελεύθερο εμπόριο και να προωθήσει τις πολυμερείς προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο των G20 που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα, ενώ άφησε αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ –χωρίς όμως να τον κατονομάζει- λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό.

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία έδειξαν πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έκανε «βουτιά» μετά τις πρόωρες εκλογές Ιουνίου στο 21%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, ενώ τριμηνιαία έκθεση του Fraser of Allander Institute προειδοποιεί ότι η Σκοτία πλησιάζει στην ύφεση και η οικονομία της θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Από το εταιρικό «μέτωπο», στοιχεία που συγκέντρωσε το Thomson Reuters δείχνουν πως οι εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, καθώς επιστρέφει η αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, όμως παγκοσμίως τα deals μειώθηκαν –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- λόγω της αβεβαιότητας για τη φορολογική ατζέντα και τις μεταρρυθμίσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,4% υψηλότερα στις 382 μονάδες, κατά 0,13% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.360 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.186 μονάδες και κατά 0,3% ο δέικτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.456 μοναδες.

Πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που τον Ιούνιο υποχώρησε στο 1,3% από 1,4% τον Μάιο, αλλά ήταν υψηλότερος του 1,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures της Wall Street, που ενισχύονται ως 0,45%.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v