Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πιέσεων συνέχεια στις ευρωαγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η νέα παγκόσμια κυβερνοεπίθεση. Μικτα τα futures της Wall Street.

Πτωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα ίσως αρχίσει να περιορίζει φέτος το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως η όποια κίνηση θα είναι σταδιακή, καθώς η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμα στήριξη.

Οι δηλώσεις του Ντράγκι οδηγούν σε άνοδο του ευρώ, κάτι που επηρεάζει αρνητικά κυρίως τις μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν επίσης οι πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη ψηφοφορία για την μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζονται οι διεργασίες σε Βρετανία και ΕΕ για την «επόμενη μέρα» του Brexit.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί η νέα κυβερνοεπίθεση με ransomware, που έχει πλέον εξαπλωθεί στην Ασία και έχει προκαλέσει πρόβλημα σε μεγάλες επιχειρήσεις και κρατικές υποδομές σε πολλές χώρες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,42% στις 384 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.427 μονάδες, κατά 0,37% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.239 μονάδες και κατά 0,52% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.604 μονάδες.

Μικτό ξεκίνημα στη Wall Street δείχνουν τα futures, με αυτά του S&P 500 και του Dow Jones να κινούνται περίπου 0,1% υψηλότερα, αλλά του Nasdaq να υποχωρούν κατά περίπου 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v