Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ντράγκι και ευρώ

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πρόστιμο στη Google. «Άλμα» 1,3% για το ευρώ, πάνω από το 1,13 δολ. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπερασπίστηκε τη χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας προειδοποιώντας ότι μια πρώιμη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης ενδέχεται να οδηγήσει σε μία ακόμα ύφεση.

«Όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή δείχνουν μια ανάκαμψη που ισχυροποιείται και εξαπλώνεται στην Ευρωζώνη. Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές», τόνισε ο τραπεζίτης στη διάρκεια του ετήσιου φόρουμ της κεντρικής τράπεζας για τις πολιτικές, στην Πορτογαλία. «Ωστόσο, ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης εξακολουθεί να χρειάζεται, ώστε να γίνει ανθεκτική η δυναμική του πληθωρισμού και να μπορεί να διατηρηθεί από μόνος του», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές του Ντράγκι «εκτόξευσαν» το ευρώ στο 1,1321 δολ. από 1,1182 την προηγούμενη μέρα.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, η αρχή ανταγωνισμού της Ευρώπης επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Google διετάχθη να σταματήσει τις πρακτικές αυτές εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 5% του παγκόσμιου μέσου ημερήσιου τζίρου της μητρικής της, της Alphabet.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,79% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.434 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,78% στις 12.671 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 5.258 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,46% στις 10.647 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 20.790 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 44,25 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο μόλις 0,1% στα 1.246 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v