Οριακή πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές

Η Βόρεια Κορέα "δοκιμάζει" τις διεθνείς σχέσεις ενώ το πετρέλαιο υποχωρεί μετά το ανοδικό σερί, πιέζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την Πέμπτη η πολιτική συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο ΕΕ-Ιαπωνίας.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εντάσεις στις  διεθνείς σχέσεις και πτώση των τιμών του πετρελάιου, βάζουν τέλος σε ένα ανοδικό σερί οκτώ ημερών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,4% και διαμορφώνεται στις 382 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου άνοιξε 0,5% χαμηλότερα στις 7,340 , ο DAX της Φρανκφούρτης επίσης κινείται χαμηλότερα κατά 0,4% στις 12.421 και ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρεί 0,5% στις 5.168.

Το πετρέλαιο υποχωρεί σήμερα, μετά το πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί του εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα για άλλη μια φορά έθεσε σε δοκιμασία τις διεθνείς της σχέσεις καθώς εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα, στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της και κοντά στη γειτονική Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον Κινέζο και το Ρώσο ηγέτη να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ πρόκειται να συναντήσει σήμερα το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατηγικές διαπραγματεύσεις πριν την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί πολιτιή συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο ΕΕ-Ιαπωνίας. 

Εξάλλου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκιαγράφησε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των οποίων απείλησε να επανέλθει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν εκφράσουν σύντομα τα σχέδιά του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Το δολάριο εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα σε υψηλά επτά εβδομάδων και η απόδοση του διετούς Treasury ενισχύθηκε σε επίπεδα που δεν είχε αγγίξει από το 2008, ενόψει της εθνικής γιορτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v