Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακά ανοδικά κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος άνω του 25 για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων και των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο μετά την ακύρωση της συγχώνευσης των Sprint και Τ-Mobile. Η μετοχή της Deutsche Telecom -ιδιοκτήτρια της T-Mobile- υποχώρησε 3,4%.

Επιπλέον, η μετοχή της Vopak υποχώρησε 5% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις τοπικές εκλογές της Σικελίας. Σημειώνεται ότι οι γενικές εκλογές στην Ιταλία είναι προγραμματισμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στην Καταλονία τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης έχασε λίγη από τη δυναμική της τον Οκτώβριο, αν και η ανάπτυξή παρέμεινε ισχυρή και οι επιχειρήσεις κατάφεραν να περάσουν μεγαλύτερο μέρος από τα κόστη τους στους καταναλωτές, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στις 56 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,7 τον Σεπτέμβριο, ωστόσο διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 55,9 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές και σημαντικά υψηλότερα από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν 1% τον Σεπτέμβριο έναντι πτώσης 1,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, μετά τις διώξεις μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επιχειρηματιών από τη νέα επιτροπή κατά της διαφθοράς, εξέλιξη η οποία επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου (WTI) κινείται σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουλίου 2015 σημειώνοντας άνοδο 2,1% στα 56,82 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή Brent κερδίζει 2,5% στα 63,59 δολάρια.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 396 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 7.562 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 13.468 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 5.507 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,4% στις 10.316 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες μόλις 0,05% στις 23.002 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.277 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1595 από 1,1610 την προηγούμενη εβδομάδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v