Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.

Αν και με οριακή πλειοψηφία, η αγορά είδε θετικά την έγκριση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τη Γερουσία. Πλέον απομένει η σύνθεση ενός κοινού νομοσχεδίου από Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων που θα αποδεχθεί ο Τραμπ πριν τα Χριστούγεννα, όπως τουλάχιστον επιθυμούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Στη Γερμανία, οι συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αν το Συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατών δώσει το «πράσινο φως» αυτή την εβδομάδα, δήλωσε νωρίτερα ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

«Θα διερευνήσουμε αν και πώς ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι εφικτός» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο κ. Σουλτς.

Στο μεταξύ, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για συμφωνία Ε.Ε. με Μεγάλη Βρετανία για το Brexit.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε νωρίτερα ότι η Tερέζα Μέι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και «δεν ήταν δυνατό να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία σήμερα».

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία στις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί αποτυχία, προσθέτοντας πως παραμένουν ανοιχτά δύο ή τρία ζητήματα.

Σημειώνεται ότι μετά την γνωστοποίηση της είδησης η στερλίνα γύρισε πτωτικά στο 1,3438 δολ. για να περιορίσει αργότερα τις απώλειες στο 1,3464 δολ.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη, υποχώρησε το Δεκέμβριο από το υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας που βρισκόταν, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση αυτού του μήνα, που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε στο 31,1 αυτό το μήνα από 34 που ήταν το Νοέμβριο. Η πτώση ήταν ουσιαστικά πιο βαθιά από τη μείωση σε 33.6 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, σε έρευνα του Reuters.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ryanair ανακοίνωσε ότι η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 6% στα 9,3 εκατ. επιβάτες το Νοέμβριο του 2017 έναντι 8,8 εκατ. επιβάτες το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 3587 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 7.338 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,53% στις 13.058 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 5.389 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 10.208 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,16% στις 22.362 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,1% στα 57,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.277 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1851 από 1,1896 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v