Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το Brexit

Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τόνισε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Παραμένουν ανοιχτά δύο ή τρία ζητήματα για τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Γιούνκερ: Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το Brexit

H Tερέζα Μέι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως «δεν ήταν δυνατό να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία σήμερα». 

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία στις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί αποτυχία, προσθέτοντας πως παραμένουν ανοιχτά δύο ή τρία ζητήματα. 

«Είχαμε μια πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση. Είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και καθόλου εύκολος» τόνισε ο ίδιος. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε και την σημαντική πρόοδο που εμείς και οι ομάδες μας σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες για τα εναπομείναντα ζητήματα, δεν ήταν εφικτό να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε. πρόσθεσε πως είναι ακόμα αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο των μελών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι, δήλωσε: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά και έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος και σε πολλά ζητήματα υπάρχει κοινή κατανόηση. Σε μερικά ζητήματα ορισμένες διαφορές παραμένουν, οι οποίες απαιτούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις. Είμαι επίσης αισιόδοξη πως θα το ολοκληρώσουμε αυτό με επιτυχία».

Κατηγορεί το DUP ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

«Αιφνιδιασμένος και απογοητευμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας υπαναχώρησε στη συμφωνία για το καθεστώς των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος που η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τιμήσει αυτό που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα» είπε ο Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι η αποτυχία αυτή οφείλεται στη στάση που τηρεί το ενωτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, «δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία του λαού στη Βόρεια Ιρλανδία», συνέχισε. «Ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής» της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε ο Βαράντκαρ.

Τουσκ: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου» τους λιγοστεύει, αλλά είναι ακόμη εφικτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συνεννόηση που θα άνοιγε το δρόμο για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ήμουν έτοιμος να παρουσιάσω το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών αύριο (...) Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Τώρα τα περιθώρια στενεύουν αλλά μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη εφικτή» ανέφερε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v