Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Η καλή διάθεση του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τη νότια Κορέα, τα δυνατά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και οι αναταραχές στο Ιράν βρίσκονται στο επίκεντρο επενδυτών και αγορών σήμερα.

Με θετικό πρόσημο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, όμως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων γρήγορα βρέθηκαν να κινούνται χαμηλότερα.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης CAC στο Παρίσι καταγράφει πτώση κατά 0,4% στις 5.291 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης καθοδικά κατά 0,3%, στις 7.661,92 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη με τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 0,7%, στις 12.821,90 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες κατά 0,2% , στις 388,15 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε νέο υψηλό δεκαετίας κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά και τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης της Κίνας και τις δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν οτι είναι «ανοικτός σε διάλογο» με την Ν. Κορέα. Τα απροσδόκητα ισχυρά οικονομικά δεδομένα έρχονται σε μια εποχή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχωρεί στη βιομηχανική ρύπανση και προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια αγορά ακινήτων ψύξης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, το Ιράν, όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αναταραχές, οι οποίες μαζί με τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Το Brent βρίκεται στα 67,14 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,4%, ενώ το αμερικανικό αργό είναι στα 60,64 δολάρια, με άνοδο 0,36%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v