Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω εορταστικής περιόδου

Ήπιες κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Bitcoin λόγω αυξομειώσεων και το πετρέλαιο, μετά το υψηλό δυόμιση ετών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εορταστικής περιόδου συνέχεια και αυτή η εβδομάδα, καθώς όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα.

Οι αγορές στην Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστούν από τις κινήσεις στην Ασία, παρουσιάζοντας μικτή προς θετική συνεδρίαση. Στις ΗΠΑ, οι αγορές χθες έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα λόγω της οριακής ανόδου στις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο, καθώς με βάση τα στοιχεία της αμερικάνικης ένωσης μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 0,2% στις 109,5 μονάδες από 109,3 μονάδες τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ πωλήσεων αναμένεται κατά την εορταστική περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυξάνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η χρήση κινητών συσκευών, παρουσιάζοντας απροσδόκητο όφελος για τους εμπόρους. Η περίοδος των διακοπών είναι κρίσιμη καθώς ενδέχεται να αντιπροσωπεύει μέχρι και το 40% των ετήσιων πωλήσεων. Φέτος οι αγορές μέσω ίντερνετ, αλλά και μέσω των καταστημάτων είναι στα 800 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού είναι στο επίκεντρο, μετά το υψηλό δυόμιση ετών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές ήταν ελαφρώς υψηλότερες χθες, με το brent σε άνοδο, στα 66,50 δολάρια και το αμερικανικό αργό να βρίσκεται κοντά στα 60 δολάρια. 

Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης και στο bitcoin καθώς συνεχίζoνται οι αυξομειώσεις του κρυπτονομίσματος.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η Airbus ετοιμάζει προληπτικά σχέδια σταδιακής διακοπής της παραγωγής του του A380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο, αν δεν καταφέρει να κλείσει μια μεγάλη παραγγελία από την Emirates, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Emirates, η Airbus θα ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής της παραγωγής του A380» ανέφερε μια πηγή. Ένας προμηθευτής επισήμανε πως η κίνηση είναι λογική, δεδομένης της αδύναμης ζήτησης.

Την ίδια ώρα, η Barclays αναμένει απομείωση ύψους περίπου 1 δισ. λιρών (1,34 δισ.δολαρίων) στο ετήσιο κέρδος μετά τους φόρους, ως αποτέλεσμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η τράπεζα. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 22 Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τη βρετανική τράπεζα να μειώσει την αξία των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οδηγώντας σε μία εφάπαξ ζημία στα αποτελέσματά της, για το 12μηνο που λήγει 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο σταθερός στις 7,625.51 μονάδες, ο Dax στη Φρανκφούρτη αμετάβλητος στις 13,068.91, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, επίσης σταθεροποιητικά στις 5,368.88 μονάδες, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 390,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v