Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση για το ευρώ μετά από πενταήμερη άνοδο. Σε νέο υψηλό 2,5 ετών η τιμή του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές την πρώτη μέρα εφαρμογής των κανόνων της οδηγίας Mifid II στις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ειδικότερα από σήμερα τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ αναφορικά με τις Αγορές Μετοχών, Ομολόγων, Εμπορευμάτων και Παραγώγων. Η οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II) επεκτείνει σε μεγάλη έκταση το σύνολο των κανόνων που είχαν θεσπισθεί το 2007, διευρύνοντας τις απαιτήσεις για διαφάνεια πέραν των Αγορών Μετοχών, στις Αγορές Ομολόγων, Εμπορευμάτων και Παραγώγων.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 5,5% τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε στο ίδιο επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας στη Νυρεμβέργη. Ο αριθμός των ανέργων έπεσε κατά 29.000 τον περασμένο μήνα.

Από πλευράς τίτλων, η βρετανική Next ενισχύθηκε άνω του 6% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος. Η βρετανική βιομηχανία ρούχων γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις των Χριστουγέννων ήταν καλύτερες των αναμενόμενων.

Στο μεταξύ, η αεροπορική Ryanair γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση άδειας λειτουργίας στη Μεγάλη Βρετανία και μετά το Brexit.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,48% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.671 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 12.978 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 5.331 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 10.116 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 21.904 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε νέο υψηλό 2,5 ετών καθώς ενισχύεται 1,8% στα 61,45 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,2032 από 1,2060 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v