Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Προσπάθειες για περιορισμό των απωλειών αν και τα πρακτικά της Fed, οι ανησυχίες για αυξήσεις των επιτοκίων, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία οδηγούν χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα που όμως κάνουν προσπάθειες να ξεφύγουν από τη βαθύτερη πρωινή υποχώρηση, μειώνοντας τις μεσημεριανές ώρες τις απώλειες τους. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών η Fed, η χθεσινή πορεία της Wall, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία.

To αρνητικό κλίμα σήμερα έρχεται μετά την πτώση χθες στη Wall Street και την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ως αντίδραση στα πρακτικά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 0,8%, στο Παρίσι ο CAC επίσης 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται αρνητικά 0,6% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx σημειώνει αρνητική κίνηση 0,5%. 

Επιβαρυντικός παράγοντας για τον DAX η ανακοίνωση του επιχειρηματικού κλίματος για τον Φεβρουάριο από το ινστιτούτο Ifo. Το πρωί τον οδήγησε σε πτώση άνω του 1%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν αν και παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, βασισμένος σε μηνιαία έρευνα σε περίπου 7.000 εταιρείες, υποχώρησε στο 115,4 από 117,6 τον Ιανουάριο.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 0,5% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,3%.

Οικονομικά στοιχεία και εταιρικά κέρδη

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η αρμόδια στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, στο 0,4% από 0,5% προηγουμένως.

Το κλείσιμο του μεγάλου συστήματος αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Forties τον Δεκέμβριο προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ήταν 1,6% από 2%.

H Barclays ανακοίνωσε ότι θα υπερδιπλασιάσει το μέρισμα την επόμενη χρονιά ακόμη και αν η τράπεζα γύρισε σε ετήσια ζημία, λόγω αδύναμης επίδοσης στην επενδυτική τραπεζική και επιβάρυνσης σχετιζόμενης με τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το MarketWatch, η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει μέρισμα 6,5 πένες ανά μετοχή το 2018.

H Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι επέστρεψε σε κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2017, κυρίως σε ώθηση από τα οφέλη της αμερικανικής φορολογικής αναθεώρησης. Τα καθαρά κέρδη ήταν 1,33 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ζημία 2,12 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η περσινή ζημία ήταν κυρίως λόγω επιβάρυνσης από τη συμμετοχή της στο BT Group.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, έδειξαν τη συνηθισμένη ανησυχία για τον πληθωρισμό, όμως επίσης έδειξαν και προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη λόγω των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης. Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής παρατήρησε πως το πιο ισχυρό outlook αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ασιατικές αγορές και Wall

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προοπτική ταχύτερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων να προβληματίζει τους επενδυτές, ωστόσο στην Κίνα σημειώθηκε ράλι.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,8% ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 21.736 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισε χθες η Wall Street καθώς προβλημάτισε η νέα άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,67%, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,55% και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22%.

Θετικά τα futures για το άνοιγμα της Wall. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v