Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα σχόλια του James Bullard, αξιωματούχου της Fed, για προσεκτικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ μειώνουν τις ανησυχίες. Αύξηση μισθών χωρίς αύξηση πληθωρισμού, βλέπει ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών. Ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές.

Μικρές αρνητικές κινήσεις σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη.

Οι περισσότερες από τις μισές εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 έχουν δημοσιεύσει κέρδη δ' τριμήνου και το 54% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημείωσε πρόσφατα η JPMorgan

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,2%, στο Παρίσι ο CAC επίσης, στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει κατά 0,2%. 

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χαμηλότερα 0,1% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,8%.

Στο επίκεντρο παραμένει η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιανουαρίου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. 

Tα σχόλια του James Bullard, προέδρου της Fed του St. Louis, άμβλυναν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αυξήσουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα φέτος καθώς αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομία, είπε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Bullard.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών δήλωσε σίγουρος για την πορεία του πληθωρισμού. Οι πολιτικές της κυβέρνησης του Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών χωρίς να διευρυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, τόνισε σε συνέντευξή του ο Στίβεν Μνούτσιν.

Εταιρικά στοιχεία

Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε για πρώτη φορά μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια κέρδη. Η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 752 εκατ. στερλίνες (1,05 δισ. δολάρια) για το 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν 592 εκατ. στερλίνες.

Παρόλα αυτά η μετοχή τςη RBS υποχωρεί 4% καθώς ανακοίνωσε απώλειες στο τέταρτο τρίμηνο ύψους 583 εκατ. στερλινών (812,5 εκατ. δολαρίων). 

Η Swiss Re είδε τα καθαρά κέρδη της να υποχωρούν σημαντικά το 2017, καθώς «χτυπήθηκαν» από τις φυσικές καταστροφές.  Ο κορυφαίος αντασφαλιστικός όμιλος είχε καθαρά κέρδη 331 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 3,56 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Standard Life Aberdeen πρόκειται να πουλήσει την ασφαλιστική της επιχείρηση στον όμιλο Phoenix έναντι 3,2 δισ. στερλίνων. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο όμιλος Phoenix θα δώσει 2,28 δισ. στερλίνες σε μετρητά ενώ η Aberdeen θα πάρει επίσης 19,99% συμμετοχή στον όμιλο, ως μέρος της συμφωνίας.

Οικονομικά δεδομένα

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία έριξε λίγο ρυθμό προς το τέλος του 2017, αλλά ο ισχυρός τομέας των εξαγωγών κράτησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε μονοπάτι σταθερής ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 0,6% ή 2,5% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία συμφωνούν με την προκαταρκτική εικόνα της 14ης Φεβρουαρίου.

Ασία και Wall

Ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές, καθώς αμβλύνονται οι φόβοι για ταχύτερη αύξηση των εποτοκίων από την Fed. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,9%, ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε 0,72% υψηλότερα στις 21.892 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες Dow Jones και S&P μετά την πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,66% ή 164 μονάδων στις 24.962, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 2.703 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 7.210 μονάδες.

Θετικά τα futures για το άνοιγμα της Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v