Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ρωσία προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Σε χαμηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2017 κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τις αποφάσεις για απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Ευρώπη και Αμερική. Περιορίζονται οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από πολλές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε., επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη Δευτέρα την απέλαση 60 Ρώσων από τις ΗΠΑ και έκλεισε το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ, για την επίθεση με χημική ουσία στον πρώην Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Αντίστοιχα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το Reuters, την απόφαση να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες έλαβαν συνολικά 14 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουκρανία.

Στο μεταξύ, περιορίζονται οι ανησυχίες ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ότι οι δύο χώρες θα φτάσουν σε συμφωνία που θα αποτρέψει την ανάγκη επιβολής δασμών ύψους τουλάχιστον 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα.

Επιπλέον, ελαφρώς πιο γρήγορη ανάπτυξη είχε η γαλλική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με αυτή που αναμενόταν, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ολοκλήρωσε τη χρονιά με δυνατό βηματισμό.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο, πιο ενισχυμένο από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για αύξηση 0,6%, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία Insee.

Στο εταιρικό μέτωπο, η εταιρεία Smurfit Kappa απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της International Paper με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί 4%.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,72% στις 363 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,48% στις 6.888 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,83% στις 11.787 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 5.066 μονάδες.

Αντίστοιχα, στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,13% στις 9.831 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 65,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.361 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,2444 από 1,2356 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v