Ο εμπορικός πόλεμος βάζει σε δοκιμασία τις μετοχές

Στη σκιά του εμπορικού πολέμου οι αγορές. Σχετικά συγκρατημένη η υποχώρηση των ευρωαγορών, λόγω της εξαίρεσης της ΕΕ από τους δασμούς, "βουτιά" έως 4,5% στην Ασία. Πτώσης συνέχεια στα futures της Wall. Ψάχνουν "ασφαλή καταφύγια" οι επενδυτές.

Ο εμπορικός πόλεμος βάζει σε δοκιμασία τις μετοχές

Στην Ευρώπη περνά η «σκυτάλη» της πτώσης, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές και την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό μνημόνιο χθες που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς έως 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα, αν και το μέτρο συνοδεύεται από μια περίοδο διαβούλευσης 30 ημερών.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να εξαιρέσει από τους δασμούς –προσωρινά τουλάχιστον- την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι ακόμα χώρες, με αποτέλεσμα οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές να είναι ηπιότερες σε σχέση με αυτές που υπέστησαν η Wall Street χθες και τα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα σήμερα.

Οι επενδυτές φοβούνται πως τα αμερικανικά μέτρα θα κλιμακωθούν και θα μετατραπούν σε εμπορικό πόλεμο, με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το Πεκίνο ήδη κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν πίσω, προειδοποιώντας πως «η Κίνα δεν ελπίζει να βρεθεί σε εμπορικό πόλεμο, όμως δεν φοβάται να εμπλακεί σε έναν».

Ο δείκτης Stoxx 600 διευρύνει τις απώλειες στο 1,46% στις 363 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,94% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.885 μονάδες, κατά 1,87% υποχωρεί ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.070 μονάδες και κατά 1,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.868 μονάδες.

Νωρίτερα, έντονες αναταράξεις προκάλεσε η απόφαση Τραμπ για τους δασμούς στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 2,45%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με πτώση 4,51% στις 20.617 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng 3,15% στις 30.086 μονάδες, ο δείκτης ASX 1,89% στις 5.292 μονάδες, ο δείκτης Kospi 3,18% στις 2.416 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε στο κλείσιμο πτώση 3,4% στις 3.152 μονάδες και 2,9% ο CSI στις 3.904 μονάδες.

Πτώσης συνέχεια στη Wall Street "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν από 0,6% έως 1%.

Ψάχνουν για «ασφαλή καταφύγια» οι επενδυτές

Την ώρα που οι μετοχές κατρακυλούσαν, το γεν έκανε ράλι έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου, στα 104,635 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ το ευρώ ενισχύονταν κατά περίπου 0,2% στα 1,2320 δολάρια.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 2,792%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου υποχωρούσε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, στο 0,02%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Τουρκική λίρα

Πάντως, ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος «μετρά» ήδη το πρώτο «θύμα» του. Η ισοτιμία τουρκικής λίρας/δολαρίου ξεπέρασε και τις 4 λίρες το βράδυ, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία της χώρας εντάθηκαν λόγω των φόβων των επενδυτών για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ωστόσο ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οποιοδήποτε επίπεδο πέραν των 3,85 λιρών/δολάριο είναι κερδοσκοπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v