Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα σχέδια Τραμπ για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και η προειδοποίηση της Κίνας για "απάντηση", δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ισχυρότερο το πλήγμα για τις μετοχές εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ωστόσο οι απώλειες ήταν συγκρατημένες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει επιβολή νέων δασμών ύψους 100 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, σχολιάζοντας πως αυτό οφείλεται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας». Η Κίνα από την πλευρά της διαμήνυσε πως είναι αδύνατον να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ υπό αυτές τις συνθήκες και προειδοποίησε πως είναι προετοιμασμένη να «πάει μέχρι τέλους».

Εν τω μεταξύ, το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε πως θεωρεί ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα είχε συνέπειες που θα έβλαπταν την παγκόσμια οικονομία.

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης,  ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και του κλάδου των βασικών πηγών –που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,35% χαμηλότερα στις 374 μονάδες, απώλειες 0,22% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.183 μονάδες, 0,35% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.258 μονάδες και 0,52% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.241 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v