Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτιμούν οι επενδυτές. Μετά τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2018 οι αγορές ενεργητικών θα μειωθούν στα 15 δισ. μηνιαίως. Διευρύνονται οι απώλειες για το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος περνούν και επεκτείνουν τα κέρδη τους οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

* Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 1,1% 

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,6% 

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται υψηλότερα κατά 1% 

* Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,3%

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,6%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,7%

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και ότι ξεκινά το tapering στις αγορές ομολόγων από το Σεπτέμβριο. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Μετά τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά οι αγορές θα τερματιστούν.

Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα επεκτείνει τις απώλειες του και με πτώση κατά 1%, αλλάζει χέρια στο 1,1681 δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι στις πρωινές ώρες ξεπερνούσε το $1,18. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ το νόμισμα έκανε για λίγο μία κίνηση υψηλότερη, αλλά γρήγορα έχασε τα κέρδη του, περνώντας «στο κόκκινο». 

Fed, πολιτική και εταιρικά νέα

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και τις εκτιμήσεις της αγοράς. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίου τη φετινή χρονιά. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τα οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).

Στο πολιτικό επίπεδο, σε συνέντευξή της στο CNBC, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι η ιδιαίτερη σχέση με τις ΗΠΑ θα αντέξει, παρά τις διαφορές όσον αφορά το εμπόριο και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Επίσης, ο υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο ίδιο μέσο ενημέρωσης ότι η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο δεν είναι σωστή.

Στον εταιρικό κόσμο, η Comcast έκανε πρόταση ύψους 65 δισ. δολαρίων για κάποια assets της Fox, τροφοδοτώντας «πόλεμο» προσφορών μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. 

H βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροπλάνων Rolls-Royce, αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τους επενδυτές για ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 4.600 τις θέσεις εργασίας. Τα νέα έρχονται εν μέσω προβλημάτων στους κινητήρες με τους οποίους έχει εξοπλίσει τα Boeing 787 Dreamliners. Η μετοχή της ενισχύεται 3,6%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να συγκρίνεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύθηκε 0,6% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα και ήταν 2,2% υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, επιβεβαίωσε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v