Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε τα επιτόκια και... επιταχύνει

Στη δεύτερη αύξηση για φέτος προχώρησε η Fed, δίνοντας σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις αντί μίας. Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία. Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμα τη νίκη στον πληθωρισμό, τόνισε ο Πάουελ.

H Fed αύξησε τα επιτόκια και... επιταχύνει

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο στο 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και τις εκτιμήσεις της αγοράς. 

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίου τη φετινή χρονιά. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τα οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την υπόσχεση ότι θα κρατήσει το επιτόκιο σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσει για «κάποιο διάστημα» την οικονομία. 

Σημειώνεται πως η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές από το τέλος του 2015. 

Tα μέλη της Επιτροπής προβλέπουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια το 2018, έναντι τριών αυξήσεων που ανέμεναν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Για το 2019 συνεχίζουν να αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων. 

Η FOMC προβλέπει ακόμα ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 2,1% φέτος και θα παραμείνει εκεί ως το 2020. 

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται, η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό» σημειώνει στην ανακοίνωση η FOMC. «Οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν κινηθεί υψηλότερα, ενώ οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό» επισημαίνεται. 

Η Fed αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,8% φέτος, ελαφρώς ταχύτερα από ότι ανέμενε προηγουμένως. Την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,6% το 2018, έναντι πρόβλεψης 3,8% το Μάρτιο. 

Πάουελ: Δεν είμαστε έτοιμοι να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, τόνισε πως ο πληθωρισμός είναι πολύ κοντά στο στόχο, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμα να κηρύξει τη νίκη. 

«Δεν έχει συμβεί κάτι μετά το Μάρτιο που να έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι για τον πληθωρισμό» σημείωσε. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε λίγο πριν το στόχο του 2% αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να κηρύξουμε τη νίκη μέχρι να είμαστε έτοιμοι να το διατηρήσουμε αυτό» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως οι φορολογικές περικοπές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στη ζήτηση τα επόμενα τρία χρόνια.

Όσον αφορά την εμπορική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως κάποιες εταιρείες έχουν αναφέρει ότι έχουν συγκρατήσει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τους δασμούς.

Τόνισε ωστόσο πως ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιον οικονομικό αντίκτυπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v