Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το εμπόριο στο επίκεντρο

Το κλίμα στην αγορά κυριαρχείται από τις πολιτικές πιέσεις στην Άγκελα Μέρκελ και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Στο επίκεντρο, το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Σίντρα της Πορτογαλίας και η ομιλία Ντράγκι.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, επεκτείνοντας την πτώση τους τις μεσημεριανές ώρες. Επιβάρυνση στο κλίμα από τις εξελίξεις στη Γερμανία και την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας, μετά την επιβολή δασμών από τον Τραμπ και τα κινεζικά αντίποινα. 

Αβεβαιότητα επικρατεί στη γερμανική πολιτική σκηνή από την κυβερνητική κρίση για το μεταναστευτικό. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) έχουν ως κοινό στόχο την καλύτερη οργάνωση της μετανάστευσης στη Γερμανία και στην μείωση του αριθμού των ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. 

Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωνε πως αν η κα Μέρκελ δεν εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μετανάστευση, θα κλείσει τα σύνορα για όσους μετανάστες έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η πολιτική κρίση στη χώρα ρίχνει το βάρος της, με τον DAX να υποχωρεί 1,3%.

Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,6%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 1,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σε αρνητικό έδαφος κατά 1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 1,3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,4%.

Το κλίμα στην αγορά κυριαρχείται και από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και τους νέους δασμούς που έπεσαν στο τραπέζι. Περισσότερα από 800 κινεζικά προϊόντα θα έχουν επιπλέον 25% δασμούς από τις 6 Ιουλίου. Ως αποτέλεσμα η Κίνα ανταπέδωσε με 25% δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με έναρξη της εφαρμογής επίσης την ίδια ημερομηνία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτιμήσεις του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δείχνουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2009, όπως μεταδίδει το Reuters. Αιτία η απόφαση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υψηλότερες τιμές στο αργό και οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο.

Όσον αφορά τα γεγονότα, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συναντώνται στη Σίντρα, στην Πορτογαλία, για το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα μιλήσει ο Πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι.

Αρνητικά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ να παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v