Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες και στις ευρωαγορές από τις απειλές Τραμπ

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο με αμοιβαίες απειλές για νέα επιβολή δασμών. Υποχωρεί το δολάριο. Ομιλίες Ντράγκι, Μπούλαρντ και Πράετ σήμερα, στο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου.

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,8% ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 1,2%

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,5% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 1,4%

* Ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 1,4% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει απώλειες 1%

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Δευτέρα να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Αντιδρώντας, το Πεκίνο προειδοποίησε πως η Κίνα θα «απαντήσει» λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, διεμήνυσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα το δολάριο υποχωρεί 0,75% σε σχέση με το γεν στο πρωινό trading, φτάνοντας στα 109,72 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού υποχωρούν ενόψει συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Βιέννη μέσα στην εβδομάδα, αν και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αναμένεται σχετικά μέτρια αύξηση παραγωγής, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας, που επιθυμεί μεγάλη άνοδο και της επιμονής του Ιράν, ότι δεν είναι αναγκαία μία αλλαγή. Το αμερικανικό αργό με πτώση 0,9% φτάνει στα 65,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συζητούν για μία συμφωνία που θα φέρει 300.000-600.000 βαρέλια την ημέρα επιπλέον πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναμένονται στοιχεία κατασκευαστικής παραγωγής από την ευρωζώνη.

Στο προσκήνιο σήμερα και τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών από το φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι, του Τζέιμς Μπούλαρντ από τη Fed του St Louis και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ.

Βαθιά στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ απώλειες είχαν και οι περισσότερες ασιατικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v