Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell-off στις κινεζικές μετοχές μετά τις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς

Η προειδοποίηση Τραμπ πως θα επιβάλει νέους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. ευρώ, προκαλεί ανησυχία στην επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα για το ενδεχόμενο πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Βαθιά στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ απώλειες καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, κάτι που κλιμακώνει την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. 

Ο Τραμπ προειδοποίησε χθες πως θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων, μετά την απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τους δασμούς για αμερικανικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων, ως "απάντηση" στους αμερικανικούς δασμούς που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. 

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών προκαλούν ανησυχία στις χρηματαγορές, με τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες να φοβούνται όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο ενός πλήρους εμπορικού πολέμου, που θα εκτροχίαζε την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 1%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κάνει "βουτιά" 2,97% στις 2.932 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng 2,18% στις 29.650 μονάδες. 

Πτώση 1,12% για τον δείκτη Nikkei του Τόκιο στις 22.426 μονάδες και 0,89% για τον Kospi στις 2.354 μονάδες. 

Αντιθέτως, ο δείκτης ASX της Αυστραλίας διατηρείται σε θετικό πεδίο, στις 6.224 μονάδες (+0,18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v