Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Μικρή πτώση για τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι. Άνοδος 2,2% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες από την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Συγκεκριμένα, η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας συνεχίζεται με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Peter Navarro να προειδοποιεί το Πεκίνο ότι έχει υποτιμήσει την απόφαση Τραμπ να επιβάλει περεταίρω δασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση Τραμπ απείλησε την Κίνα με την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 200 δις. δολαρίων μετά την απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 50 δις. δολαρίων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει την επιβολή δασμών ύψους 2,8 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολαρίων) σε αγαθά που εισάγει από τις ΗΠΑ, από την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Πρόκειται για μέτρα αντίποινα στην επιβολή δασμών 25% και 10% στο αλουμίνιο και τον χάλυβα από την αμερικανική κυβέρνηση στην ΕΕ, που ανακοινώθηκαν την 1η Ιουνίου. Αγροτικά προϊόντα και άλλα αμερικανικά αγαθά επίσης θα «χτυπηθούν» από φόρους.

Στο μεταξύ, με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2017 αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάιο στη Γερμανία, παίρνοντας υποστήριξη από την απότομη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκε 2,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017. Το ποσοστό σημείωσε αύξηση από το 2% του Απριλίου και ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη για 2,5% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,28% στις 384 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 7.627 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,14% στις 12.695 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα 0,34% στις 5.372 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 9.788 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 22.120 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 66,53 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1592 από 1,1589 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v