Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εβδομαδιαία κέρδη για τον Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ. Επιστρέφει πάνω από τα 1.200 δολ./oz ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο μετά από δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ιταλία αγοράζοντας  μέρος του χρέους της.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Unicredit ενισχύθηκε 0,6% και της Unione di Banche Italiane κινήθηκε υψηλότερα 1,1%.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο διήμερο συνέδριο του Τζάκσον Χολ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Πάουελ, δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο (2%). Επιπλέον, υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος.

Πίσω, στην Ευρώπη, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη είναι ο προστατευτισμός και ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων,  η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% ενώ σε ετήσια κατά 1,8%, το δεύτερο τρίμηνο.

Πρόκειται για άνοδο από το 1,5% σε ετήσια βάση του πρώτου τριμήνου ενώ είναι σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σύμφωνα με το MarketWatch. 

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,05% στις 383 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε 0,7%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.577 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 12.394 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 5.432 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 9.589 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,65% στις 20.741 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 1,9% στα 69,07 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,7% στα 1.213 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1630 από 1,1544 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v