Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εβδομαδιαία κέρδη για τον Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ. Επιστρέφει πάνω από τα 1.200 δολ./oz ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο μετά από δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ιταλία αγοράζοντας  μέρος του χρέους της.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Unicredit ενισχύθηκε 0,6% και της Unione di Banche Italiane κινήθηκε υψηλότερα 1,1%.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο διήμερο συνέδριο του Τζάκσον Χολ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Πάουελ, δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο (2%). Επιπλέον, υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος.

Πίσω, στην Ευρώπη, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη είναι ο προστατευτισμός και ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων,  η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% ενώ σε ετήσια κατά 1,8%, το δεύτερο τρίμηνο.

Πρόκειται για άνοδο από το 1,5% σε ετήσια βάση του πρώτου τριμήνου ενώ είναι σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σύμφωνα με το MarketWatch. 

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,05% στις 383 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε 0,7%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.577 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 12.394 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 5.432 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 9.589 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,65% στις 20.741 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 1,9% στα 69,07 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,7% στα 1.213 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1630 από 1,1544 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v