Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ (FED): Σωστή η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπερασπίζεται την στρατηγική του, ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερθέρμανσης. Η προσοχή και στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Πάουελ (FED): Σωστή η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων

Ο επικεφαλής της Fed δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο (2%) και υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole τόνισε πως η Fed προσπαθεί να κινηθεί ανάμεσα στους δυο αυτούς κινδύνους, να κινηθεί πολύ γρήγορα μειώνοντας την οικονομική επέκταση ή πολύ αργά ρισκάροντας μια «αποσταθεροποιητική υπερθέρμανση».

«Βλέπω το υφιστάμενο μονοπάτι σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ως προσέγγιση που λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τα δυο ρίσκα», υποστήριξε. «Ενώ ο πληθωρισμός πρόσφατα βρέθηκε κοντά στο 2%, δεν έχουμε ξεκάθαρο σημάδι επιτάχυνσης πάνω από το 2% και δεν φαίνεται να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος υπερθέρμανσης».

Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής της Fed στο συγκεκριμένο συμπόσιο ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με μια ακόμα να αναμένεται το Δεκέμβριο, όπως μεταδίδουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v