Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή άνοδο, αφού έκλεισε την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο ρεκόρ. Οι επενδυτές αναζητούν σημάδια για τη στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Οριακές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ηπιες μεταβολές καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν σημάδια για τη στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή άνοδο, αφού έκλεισε την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο ρεκόρ. Οι μετοχές λιανικής υποχωρούν 0,75% ενώ οι εταιρείες που εμπλέκονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια σημειώνουν άνοδο 0,5%.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 ήταν 0,07% υψηλότερα, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,15% και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει άνοδο 0,07%. Ο CAC 40 στη Γαλλία είναι αμετάβλητος.

Τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης διατηρούνται κοντά στα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από μια σειρά δηλώσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες που έδωσαν στους επενδυτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Οι κύριες ανακοινώσεις στοιχείων αυτή την εβδομάδα είναι ο βασικός πληθωρισμός PCE στις ΗΠΑ, που αναμένεται την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Ισπανία την Τετάρτη και στη Γαλλία και την Ιταλία την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας παρέμεινε σταθερή, στο 2,32%, ένα κλάσμα από το χαμηλό μιας εβδομάδας που σημειώθηκε την Παρασκευή. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές. Η απόδοση του δείκτη αναφοράς της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 11,5 μονάδες βάσης (bps) την περασμένη εβδομάδα και οδεύει προς την πρώτη μηνιαία πτώση του 2023.

Η απόδοση των 10ετών της Ιταλίας ήταν περίπου 1 bp υψηλότερη στο 3,65%, μετά από πτώση 6 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα. Η προσεκτικά παρακολουθούμενη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας ήταν στις 130 μονάδες βάσης, λίγο πάνω από το χαμηλό διετίας, στις 115 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου.

Η απόδοση των τίτλων 2ετους διάρκειας της Γερμανίας παρέμεινε σταθερή στο 2,81% και η στα αντίστοιχα ομόλογα της Ιταλίας μειώθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,38%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους βρίσκεται στο 3,35, ουσιαστικά αμετάβλητη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v