Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Τρίτης. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια και ενώ παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

«Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στο ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Στο στάδιο αυτό, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η γεωπολιτική, επειδή έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης στο CNBC.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,06% στις 498 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,35% στις 7.847 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,02% στις 17.770 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 7.981 μονάδες.

Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη - στο 2,4% η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,9%. Η δεύτερη μέτρηση στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%.

Στο μεταξύ, κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, επιβραδυνόμενες από την αύξηση 3,4% του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως θυμίζει το Reuters, η Τράπεζα της Αγγλίας και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ρυθμό 3,1%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 1,5% στα 88,67 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 1,4% στα 84,15 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,3% στα 2.401 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0643 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v