Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να «βουλιάζει» 1,9%. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,53% στις 498 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,82% στις 7.820 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,44% στις 17.766 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,4% στις 7.932 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ.

«Παρατηρούμε μια διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού η οποία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με 3,2% το 2024 και το 2025, όσο και το 2023. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της αναβάθμισης των προοπτικών για την αμερικανική οικονομία.

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίχνας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες διέψευσαν τις προβλέψεις για ύφεση.

Παράλληλα, το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, καθώς αναμένεται οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανακοίνωσε το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 42,9 μονάδες από 31,7 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν υποδείξει για τον Απρίλιο μια μέτρηση της τάξης του 35,0.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,2% στα 90,26 δολ. ανά βαρέλι και του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,2% στα 85,61 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,3% στα 2.396 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο σε σχέση με το δολάριο στο 1,0623 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v