Πιέσεις εκ νέου στις ευρωαγορές

Πτωτικά για τρίτη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο στόχαστρο τράπεζες και μεταλλευτικές. Τα βλέμματα στην Ισπανία που έχει παραλύσει από τη γενική απεργία κατά της λιτότητας.

Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας κατά πόδας τη Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ασίας καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,11% στις 6.921 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 0,99% στις 3.396 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FΤSE 100 καταγράφει απώλειες 0,22% στις 5.796 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,6% στις 7.933 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα 1,16% στις 5.537 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,06% στις 16.273 μονάδες.

Χθες υπήρξε μία ακόμη αρνητική έκπληξη από την αύξηση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, που αποδείχθηκε μικρότερη των εκτιμήσεων (2,2% τον Φεβρουάριο έναντι 2,9% που ανέμεναν οι αναλυτές). Σήμερα, ο οίκος Fitch Ratings προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ το 2012 στο 1,9% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2%.

Κατά συνέπεια, ο ενεργειακός και ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς υποχωρεί η τιμή τόσο του πετρελαίου όσο και βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 2,3%.

Πτωτικά κινούνται επίσης και οι μετοχές των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Barclays υποχωρεί 2% και της HSBC κατά 1,4%. Η προσοχή των επενδυτών εστιάζει και στην Ισπανία, που σήμερα έχει παραλύσει από τη γενική απεργία κατά της λιτότητας. Η μετοχή της Banco Santander δέχεται πιέσεις 1%.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Hennes & Mauritz, η οποία καταγράφει κάθετη πτώση μεγαλύτερη του 5% μετά τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία για την πορεία των πωλήσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v