Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα κινείται 0,6% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στα 3,1023 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 6% της αξίας της.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς χειροτερεύει η άποψη των επενδυτών για μια χώρα που βρίσκεται σε έντονη πολιτική αναταραχή και η οποία φαίνεται να οδεύει προς μια πρωτοφανή συγκέντρωση εξουσίας από την πρόεδρό της.

Η τουρκική λίρα κινείται 0,6% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στα 3,1023 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 6% της αξίας της.

Η πτώση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει τα σχέδιά του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου.

Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν έρχονται τρεις μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία οδήγησε σε μια ευρεία επιχείρηση καταστολής πιθανών αντιφρονούντων από το κυβερνών κόμμα AKP.

Οι αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και στην ασφάλειά της οδήγησαν σε απότομη πτώση των τουριστικών εσόδων φέτος το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την τουρκική ανάπτυξη στο 3% το επόμενο έτος από 3,3% το 2016.

Η Τουρκία έχει επίσης υποβαθμιστεί και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατη την Moody's, η οποία ανέφερε ως πηγές ανησυχίας το μεγάλο εξωτερικό χρέος της χώρας και την αποδυνάμωση των θεσμικών δυνάμεών της.

Το τουρκικό νόμισμα αποδυναμώνεται και από τις μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία από την αρχή του έτους έχει μειώσει το overnight επιτόκιο δανεισμού κατά 2,5%.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η υποχώρηση της στερλίνας, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της μήνυσης που υπέβαλε φιλοευρωπαίος investment fund manager κατά της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη στάση της για το Άρθρο 50.

Η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,4% στα 1,2160 δολάρια, ενώ από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα-έκπληξη του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 18% έναντι του δολαρίου.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται και το ευρώ, στα 1,099 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v