Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλά έτους το ευρώ με «χορηγία» Μακρόν

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,48% έναντι του δολαρίου, στο 1,0793. Το χθεσινό ντιμπέιτ των Γάλλων υποψήφιων ανέδειξε νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, καταλαγιάζουν οι ανησυχίες των επενδυτών για νίκη Λεπέν.

Ισχυροποιείται το ευρώ, το οποίο «φλερτάρει» με τα υψηλότερά του για το έτος, καθώς ωφελείται από την αποδυνάμωση του δολαρίου και την υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με το πολιτικό κλίμα της ευρωζώνης.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,48% έναντι του αμερικανικού, στο 1,0793 δολάριο.

Το ευρώ έχει βρεθεί υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν πως η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο απειλεί τη μοίρα της νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο μετά την έκβαση των ολλανδικών εκλογών και την αποτυχία των λαϊκίστικων δυνάμεων να προηγηθούν, οι επενδυτές αγχώνονται λιγότερο για την πιθανότητα νίκης τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Επιπλέον, ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, προσέφερε ελάχιστη τόνωση στην ακροδεξιά ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά την τηλεμαχία κατέδειξε πως το 29% των πιθανών ψηφοφόρων θεώρησαν τον Εμανουέλ Μακρόν τον πιο πειστικό υποψήφιο, έναντι ποσοστού 19% για τη Λεπέν.

Όπως επιβεβαίωσαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Commerzbank, το ευρώ ανατιμήθηκε σήμερα το πρωί διότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ, ενώ καταλαγιάζουν οι φόβοι για νίκη της Μαρίν Λεπέν.

Ο Todd Elmer, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στη Citi, τόνισε ακόμη ότι το κοινό νόμισμα ισχυροποιείται και από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο σχετικός δείκτης για το νόμισμα συνεχίζει να κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά έξι εβδομάδων, λόγω της «επιθετικής ανόδου» στα επιτόκια της Fed που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις επιδόσεις του νομίσματος.

Ο δείκτης DXY, που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,40% στις 99,96 μονάδες.

Η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,45% έναντι του δολαρίου, στο 1,2412.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v