Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση στην τουρκική λίρα μετά τη διένεξη με Ολλανδία

Η λίρα υποχωρούσε κατά 0,35% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις 3,7405 λίρες, αντιστρέφοντας εν μέρει την άνοδο 1% που κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα την Παρασκευή.

Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα, μετά τη διπλωματική διένεξη της τουρκικής κυβέρνησης με την Ολλανδία το Σαββατοκύριακο -την τελευταία μιας σειράς πολιτικών αντιπαραθέσεων που επιβαρύνουν το νόμισμα.

Λίγο νωρίτερα, η λίρα υποχωρούσε κατά 0,35% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις 3,7405 λίρες, αντιστρέφοντας εν μέρει την άνοδο 1% που κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα την Παρασκευή.

Οι αγορές δείχνουν να κρατούν επιφυλακτική στάση για τη λίρα, λόγω της σημαντικής κλιμάκωσης των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ολλανδίας, μετά την απαγόρευση εισόδου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα, η οποία προκάλεσε διαδηλώσεις έξω από το Τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ αλλά και την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ολλανδική κυβέρνηση για «φασιστική» συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «μπανανία» και λέγοντας πως θα «πληρώσει το τίμημα» για τις ενέργειές της.

Η λίρα έχει υποστεί σημαντικές πιέσεις λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, την άνοδο του πληθωρισμού και τις τεράστιες πολιτικές ανακατατάξεις που θα οδηγούσαν σε υπερσυγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Ερντογάν και ουσιαστικά κατάλυση του κοινοβουλευτικού συστήματος της δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος και είναι το αναδυόμενο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v