Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά έξι μηνών το ευρώ λόγω Μέρκελ

Το κοινό νόμισμα βρέθηκε σε υψηλά έξι μηνών, αφότου η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το ευρώ είναι πολύ αδύναμο λόγω νομισματικής πολιτικής. Υποχωρεί η στερλίνα καθώς αυξάνονται οι εντάσεις Βρετανίας-ΕΕ, σταθεροποιείται το δολάριο.

Σε νέα υψηλά έξι μηνών εκτοξεύτηκε το ευρώ, μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως το κοινό νόμισμα είναι «πολύ αδύναμο» λόγω της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός στο οποίο οφείλονται και τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται 0,17% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1226 δολάριο.

Η καγκελάριος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ πρέπει να εμποδίσει άλλα κράτη μέλη να την εγκαταλείψουν.

Κάτω του 1,30 δολαρίου βρέθηκε και πάλι η στερλίνα, αφότου η Βρετανία σκλήρυνε τη ρητορική γύρω από το Brexit και παράλληλα οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μικρότερο προβάδισμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έναντι των Εργατικών ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,23% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,3007 δολάριο.

Η λίρα αποδυναμώνεται έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων καθώς μικραίνει η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών στη Βρετανία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times τοποθετεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν μόλις εννέα μονάδες χαμηλότερα από την Μέι, σηματοδοτώντας την πρώτη μονοψήφια διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων από το Σεπτέμβριο και μετά.

Ακόμη, το νόμισμα υποχωρεί αφότου ο Βρετανός υπουργός Brexit δήλωσε πως η χώρα του θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο λογαριασμός για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.

Το δολάριο σταθεροποιείται μετά τις πολιτικές ανησυχίες της περασμένης εβδομάδας. Το νόμισμα κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά έξι μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να επωφεληθούν από την πολιτική αναταραχή του προηγούμενου διαστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την αναζωπύρωση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί ελάχιστα, κατά 0,03% στις 97,10 μονάδες.

Η αναχώρηση του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να έχει χαλαρώσει κάπως τα πράγματα και το «πολιτικό δράμα» στην Ουάσινγκτον, το οποίο κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις υποσχέσεις της κυβέρνησής του για μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά και για νομισματική τόνωση -αν όχι και την ίδια την προεδρία του.

«Η τάση μας εξακολουθεί να είναι θετική στο δολάριο», ανέφερε ο Adam Cole, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στην RBC Capital Markets στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι σχετικά ήσυχα σήμερα το πρωί και για το υπόλοιπο της εβδομάδας».

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε τις προσδοκίες μας για άνοδο (επιτοκίων) τον Ιούνιο, αλλά ο αντίκτυπος των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες, λόγω των πολιτικών κινήσεων», ανέφερε και η Harumi Taguchi, ανώτατη οικονομολόγος στην IHS Markit στο Τόκιο.

«Και στο μεταξύ, η Ευρώπη προκύπτει ως το φωτεινό σημείο στην παγκόσμια οικονομία, πρόσθεσε η ειδικός.

Οι καθαρές θέσεις long στο ευρώ ενισχύθηκαν στα υψηλότερά τους εδώ και πάνω από τρία χρόνια κατά τη βδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters και της Commodity Futures Trading Commission, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v